1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тютюнопроизводители от цял свят атакуват СЗО

Тютюнопроизводители от цял свят атакуват СЗО

Общото годишно производство на тютюн в България възлиза на 35,8 милиона кг

Международната асоциация на тютюнопроизводителите (МАТ), представляваща повече от 30 милиона производители на тютюн по целия свят, между които 38 хиляди регистрирани в България, започна атака срещу Световната здравна организация (СЗО), като я обвини, че е загубила връзка с реалността и напълно игнорира молбите на тютюнопроизводители от някои от най-уязвимите краища на света.

Неодобрението на МАТ бе предизвикано от решението на СЗО да представи окончателните правила на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на среща, която ще се състои в Уругвай през ноември 2010 година. Освен това, СЗО наскоро отхвърли искането на МАТ за участие в тази среща.

Правилата на членове 9 и 10 от РККТ ще забранят използването на други съставки освен тютюн в производството на цигари. Такива съставки са необходими за производството на цигарени смеси, съдържащи основно тютюните Бърлей и ориенталски, които присъстват в повече от половината от цигарите, изпушвани в цял свят, с изключение на Китай. Без този тип цигари, производителите на Бърлей и ориенталски тютюн биха останали без пазар за своето производство. Правилата в членове 17 и 18 трябва да целят осигуряване на надеждни алтернативи на производството на тютюн, но не предоставят икономически приложими възможности за тютюнопроизводителите. Предложението рискува да съкрати размера и ефективността на средствата за препитание на производителите, като обрича на бедност милиони хора и осакатява икономиките на много развиващи се страни – същите тези страни, в помощ на които беше създадена СЗО.

Вече има няколко окуражителни за производителите знаци, които започват да се появяват. Общият пазар на Източна и Южна Африка (COMESA) настоя пред своите 19 страни членки да се противопоставят на членове 9 и 10, като призова СЗО да оправи консултативните си механизми по начин, който да позволи на всички засегнати страни да участват във всяко бъдещо развитие на директиви на РККТ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.