1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Тонове портокали блокирани заради спор между ЕС и ЮАР

Тонове портокали блокирани заради спор между ЕС и ЮАР

Според южноафриканските производители стоката е с отлично качество и е напълно безопасна

Тонове портокали от Република Южна Африка са блокирани в пристанища на Европейския съюз и не могат да стигнат до търговската мрежа. Причината е спор между Брюксел и Претория за фитосанитарните правила за внос в Съюза.
 
ЮАР е подала жалба пред Световната търговска организация, изтъквайки, че новите правила за безопасност на растенията, приети в  Европейския съюз, са влезли в сила след като портокалите вече са били на път през Атлантическия океан.
 
При пристигането си в европейските пристанища, корабите със стотици контейнери с плодове, бяха задържани, без да бъдат разтоварени. Според южноафриканските производители стоката е с отлично качество и е напълно безопасна. Въпреки това новите разпоредби в ЕС спират разтоварването, тъй като целят да се справят с потенциалното разпространение на фалшив молец, който се храни с плодове. И макар че в Южна Африка има действаща процедура за борба с вредителя, той не се признава от Брюксел, който изисква плодовете да се съхраняват при температури от два градуса или по-ниски в продължение на 25 дни.
 
В своята жалба към Търговската организация африканската страна твърди, че изискванията на ЕС не са основани на науката, по-рестриктивни са от необходимото и са дискриминационни.
ЮАР е вторият най-голям износител на портокали в света, след Испания, а 37 процента от реколтата всяка година отиват в Европа. Доставките са на стойност 2 милиарда долара. 
Пристигналите сега в европейските пристанища портокали бяха натоварени в началото на юли, когато новите правила още не бяха влезли в сила. Правителството в Претория се опитва да издаде нови документи за пратки, които отговарят на новите критерии, но стотици контейнери може да бъдат определени за унищожаване. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.