1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на какаото скочиха на нов рекорд

Цените на какаото скочиха на нов рекорд

Някои големи производители на шоколад вече предупредиха, че поскъпването на суровините ще намали печалбите и ще вдигне крайната цена на сладкарските изделия

Рекордно ниво достигнаха цените на какаото на световните пазари. В края на февруари на борсата в Ню Йорк един тон струваше 5888 долара, което е 40 на сто повече, отколкото в началото на 2023 година.  В Лондон цената дори се е удвоила, достигайки 4757 британски лири за тон.
 
Основната причина за поскъпването са щетите, нанесени на насажденията в големите страни производителки в Западна Африка. Реколтите в края на 2023 година са били много слаби и не се очаква подобрение през идните месеци. Най-силно са засегнати Кот д‘Ивоар и Гана, които заедно доставят 70 процента от какаовите зърна в света. Неблагоприятните климатични условия, довели до този спад, се дължат на Ел Ниньо, поясняват експертите. 
 
Африканските производители са се сблъскали и със серия от болести по растенията, причинени от прекомерна влажност. Някои големи производители на шоколад вече предупредиха, че поскъпването на суровините ще намали печалбите и ще вдигне крайната цена на сладкарските изделия. 
Високата цена обаче няма да направи по-богати производителите на какао от Гана и Кот д‘Ивоар, които понастоящем получават между 1600 и 1900 долара на тон. Основната част от печалбата отива за преработвателите и търговците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.