1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на месните продукти "Стара планина" ще се запазят

Цените на месните продукти "Стара планина" ще се запазят

Логото за продуктите е закупено от около 30 на сто от месопреработвателите

Ако има повишение на цените на суровините, тогава ще поскъпнат и продуктите. Засега няма такава тенденция. Това заяви главният технолог на Асоциацията на месопреработвателите Павлина Лилова.

8 лв. за килограм кайма "Стара планина" е достъпна цена, като се има предвид, че това е чисто месо и в него няма суровини, които да понижат стойността на продукта, допълни Лилова.

След като има търсене съотношението, цена-качество устройва потребителите, заяви от своя страна д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Държавен ветеринарно-санитарен контрол"(ДВСК).

Логото за продуктите "Стара планина" е закупено от 88 фирми или около 30 на сто от месопреработвателите, стана ясно от думите на Лилова. Фирмите, които са одобрени, са 30, като още 40-50 предприятия чакат разрешение от ДВСК за производство. Списък с тези фирми и продуктите по стандарта "Стара планина", които могат да произвеждат, е публикуван на сайта на НВМС, а информацията се актуализира два-три пъти седмично, стана ясно от думите на д-р Кулински.

Суровите продукти "Стара планина" имат пет дни трайност, малотрайните колбаси - седем дни, а трайните - 60 дни, като причината за по-малкия срок на годност е, че имат само необходимите за производството подобрители, без допълнителни консерванти и оцветители.

Контролът от страна на ветеринарните власти при производството на продукти "Стара планина" е стриктен, увери шефът на ДВСК.

 

Етикети БДС, месо, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.