1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на пилешкото месо и на яйцата ще се увеличат с поне 10-15 %

Цените на пилешкото месо и на яйцата ще се увеличат с поне 10-15 %

Всяка година консумацията на пилешко месо ежегодно расте с 2 %

По-всяка вероятност цените на пилешкото месо и на яйцата ще се увеличат с поне 10-15 %. Това каза Иван Ангелов, собственик на фирма за производство на пилета и яйца в Стара Загора, член на Съюза на птицевъдите в България, предаде Агенция „Фокус” .

Причини за вдигането на цените са по-скъпите фуражи за изхранване на птиците – тази година заради лошата зърнена реколта те са по-скъпи с 30 – 40 % спрямо предходната 2009 г. Според Ангелов обаче, на този етап пазарът не може да поеме по-високи цени на производството. Цените на пилешкото и на яйцата, произведени у нас, не се увеличат все още, тъй като отвън влизат на много по-ниски цени. Въпреки това, увеличение ще има.

Иван Ангелов обясни, че всяка година консумацията на пилешко месо ежегодно расте с 2 %, каквито са и световните тенденции. На този етап пилешкото се оказва най-евтиното и здравословно месо.

В България има производители на замразено пилешко месо, които влагат от 30 до 60 % вода в едно замразено пиле, което прави месото негодно за консумация, обясни Иван Ангелов. „Това е абсолютно нарушение на законодателството, защото Наредба 32, която беше приета към Закона за храните, според европейския Регламент 458, има приложения за допустимите норми на несвързана вода. Т.е. максимумът вода, която може да се влага, е 7 %”, обясни Ангелов.

За да се предпазят от такива нелоялни практики, потребителите трябва да купуват пилешко от производители, доказали се на пазара, защото те не биха си позволили да мамят по такъв начин.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.