1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цените на пшеницата падат

Цените на пшеницата падат

Метеоролози прогнозират валежи в европейската част на Русия

Цените на пшеницата на световните пазари се понижиха след като европейските и американските метеоролози излязоха с прогнози за наближаващи в следващите няколко дни в европейската част на Русия проливни дъждове, предаде Agrosaveti.com.

В резултат, най-големият пазар на зърното - Чикагската зърнена борса завърши работа в условията на намаляващи цени на бушел пшеница (27,3 кг.) с 5,2%, или 38 цента - до 6,9625 долара.

Цените на зърното в Русия паднаха миналата седмица в експортно ориентираните райони, поради въвеждането на забраната за износ в чужбина, отбеляза Ройтерс.

Спектърът на цените все още е много широк, тъй като играчите на пазара се нуждаят от повече време, за да се адаптират напълно към реалната ситуация, след като се уталожат вълненията от забраната за износ на зърно.

Миналата седмица американското министерство на земеделието (USDA) понижи оценъчния размер на реколтата от пшеница в Русия за текущата стопанска година (2010-2011) до 45 милиона тона заради сушата. През юли миналата година, тези прогнози на анализаторите на USDA възлизаха на 53 милиона тона. Въпреки това, в случай на дъжд, за пореден път ще трябва да преразгледа размера на реколтата, но този път нагоре, подчертават независими експерти.

Путин заяви по-рано, че реколтата от зърно в Русия през тази година, според последните прогнози на Министерството на земеделието на Русия, ще възлиза на 60-65 милиона тон. Дори и в случай на песимистична прогноза за реколта с обем от 60 милиона тона, вътрешното търсене ще бъде покрито.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.