1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Украйна има втори вариант за износа

Украйна има втори вариант за износа

По данни на ООН до началото на юли през черноморския коридор за изнесени 32,8 милиона тона украински продукти

В случай, че Русия не се съгласи на удължаване на срока за черноморския коридор, Украйна има "план Б". По думите на земеделския министър Микола Солски, страната на собствена отговорност ще продължи да изнася селскостопански продукти по море, без да се съобразява с Москва.
 
В интервю за агенция Ройтерс Солски изтъкна, че Русия и сега пречи на изпълнението на споразумението, блокирайки най-голямото украинско черноморско пристанище и пропускайки само по един кораб на ден, и то за определени страни.
 
Затова Киев смята да предложи застрахователни гаранции на компаниите, които продължат да работят с украинското зърно. Министърът посочи, че този план изцяло изключва участието на Русия, както и че страната му вече е учредила специален застрахователен фонд в размер на 550 милиона долара, с който да покрива полиците за кораби, натоварвани в украинските пристанища.
 
Сегашният срок на споразумението изтича на 18 юли. До момента Русия, Украйна, Турция и Обединените нации не са постигнали договорка за удължаването, най-вече защото Москва се оплаква, че западните санкции пречат на руския износ на храни и торове. 
 
По данни на ООН до началото на юли през черноморския коридор за изнесени 32,8 милиона тона украински продукти, като малко повече от половината е царевица, а една четвърт – пшеница. Голяма част от това зърно достигна до държави от Европейския съюз, където причини срив на цените. Ако Русия не удължи споразумението, Украйна няма да може да експортира такива количества, тъй като железопътната и шосейната инфраструктура на Запад е недостатъчна. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.