1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Варненските хлебопроизводители прогнозират два лева за килограм хляб след Нова година

Варненските хлебопроизводители прогнозират два лева за килограм хляб след Нова година

Иво Бонев: „В морската столица цената на килограм хляб сега е около 1.30 лв, но реалната е поне 1.80 лв., и това са цени на производител”

 

Два лева се очаква да стигне цената на килограм хляб след Нова година. Това прогнозира председателят на Регионалната камара на хлебопроизводителите във Варна Иво Бонев.

Прогнозата е до времето, когато ще излезе новата реколта зърно, уточни Бонев. Много фактори влияят при формирането на цената на хляба. Инвестициите, които се налага да правят хлебопроизводителите за помещения, машини и персонал, са големи откакто България прие европейските норми на производство. Средното заплащане в бранша само за 2007 година е скочило от 300 на 500 лв. Освен това няма кадри, защото за същата работа в Германия или Франция получават минимум 1700 евро, заяви още Иво Бонев.

Според него плавно ще поскъпват заводските хлябове, тъй като са по-некачествени, а и там има по-голяма конкуренция. Но за качествените или деликатесни хлябове цената ще скочи шоково. Според Иво Бонев в момента цената на хляба се потиска политически.

"В морската столица цената на килограм хляб сега е около 1.30 лв, но реалната е поне 1.80 лв., и това са цени на производител", каза Иво Бонев.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.