1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Великобритания с нови правила за вноса на храни

Великобритания с нови правила за вноса на храни

Допълнителни проблеми за средно големите вносители създава предписанието, че за всеки продукт, натоварен на един камион, трябва да има сертификат

4 години след като Великобритания окончателно излезе от Европейския съюз, на Острова влязоха в сила нови митнически правила за вноса на храни от Континента. Това трябваше да се случи още преди две години, но заради допълнителните разходи и увеличената бюрокрация за търговците, правителството вече пет пъти отлага новите правила.
 
Тези предписания предвиждат, че спедиторските фирми, внасящи растителни и животински продукти със средно и с висок риск от Европейския съюз, трябва да представят ветеринарен сертификат за месото, както и фитосанитарни документи за растенията. От първи април митниците ще започнат да контролират товарите, а през октомври се очаква системата да е напълно функционална.
 
Проверките са оправдани, изтъкват от земеделското министерство, тъй като в някои държави от Съюза редовно има огнища на aфриканска чума по свинете например, както и на други заболявания по животните. За последните 18 месеца митницата в Дувър е конфискувала близо 60 тона нелегално и развалено месо от ЕС, затова и Британското сдружение на месопреработвателите приветства засиления контрол. В същото време те критикуват и усложненията, на които са изложени по-малките фирми-вносителки. Изчисленията показват, че допълнителните разноски за бранша ще достигнат повече от 200 милиона лири на година.
 
Допълнителни проблеми за средно големите вносители създава предписанието, че за всеки продукт, натоварен на един камион, трябва да има сертификат. Ако един от тях не бъде признат, това означава, че целият товар може да бъде задържан на митницата. Експерти предполагат, че това ще принуди компаниите да внасят големи количества от един продукт и вече няма да поддържат разнообразието, на което бяха свикнали потребителите в Обединеното кралство. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.