1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Все още не е готов Българският държавен стандарт за трите вида хляб

Все още не е готов Българският държавен стандарт за трите вида хляб

Към днешна дата спорове има по много точки, но те са чисто технологични

Все още не е готов Българският държавен стандарт (БДС) за трите вида хляб – бял, Добруджа и типов, каза председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов, предаде Агенция „Фокус”. Днес ще се проведе поредното заседание на работната група за стандартите за хляба. Не е ясно обаче дали ще бъде постигнат консенсус, тъй като има доста спорове около рецептите, по които да се правят трите вида хляб.

Така например не е ясно още колко ще бъде срокът на годност на хляба по БДС –36 или 48 часа. Преди дни изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност храните Йордан Войнов заяви, че трите вида хляб ще са готови на 1 април, като годността трябва да бъде до 36 часа.

Към днешна дата спорове има по много точки, но те са чисто технологични, обясни Георги Попов. Част от браншовите организации настояват за едни показатели на суровините, останалата – за други. Има разногласия и за начините на производство на хляба. Не е изяснен въпросът и какъв ще е грамажът на хляба.

„Стигнали сме до консенсус, че количеството на солта в хляба по БДС ще бъде намалено с 16 % в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Как потребителите ще реагират на това, не е ясно. Солта е основен вкусов показател за потребителите”, каза още Попов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.