1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Яйцата и пилешкото месо поевтиняват заради истерията около птичия грип

Яйцата и пилешкото месо поевтиняват заради истерията около птичия грип

Яйцата се харчат за 6 ст., пилешкото поевтиня два пъти

 

Заради истерията около птичия грип, цената на яйцата падна до 6 ст. за брой в Свищов. Търговците правят разпродажби и са готови да намалят цената до 5 ст., ако клиентът купи цяла кора. Пенсионерите веднага се възползваха от промоцията и масово изкупуват кори с яйца. По-големите магазини в страната още държат яйцето на 11-15 ст.  два пъти е паднала и цената на пилешкото – килото се харчи по около 2,40 лв. средно.

Няма накъде повече да сваляме, коментира шефът на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Стоименов  уверява, че хората няма защо да се страхуват, тъй като вирусът се хваща само при контакт с болни животни. Във фермите ни няма зараза. Ситуацията на пазара у нас обаче е критична заради износа на пилешко и птичи продукти. Той беше прекратен напълно още преди 2 седмици заради откритата нюкясълска болест по домашните пернати. Най-големи ще са загубите при гъшия дроб, който изнасяме предимно за Франция. Българските фирми губят по 300 000 евро на ден.

Най-страшни са икономическите последствия от птичия грип, защото се замразява капиталът на фирмите. Те нямат оборот да поддържат производството. Българските фирми изнасят по 1,5 млн. яйца седмично в Швейцария и Германия, и малки количества - в Румъния.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.