1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Забрана за внос на животински продукти от България в ЕС и Швейцария

Забрана за внос на животински продукти от България в ЕС и Швейцария

В азиатската част на Турция миналата година е имало 1000 случая на шап

Вносът на млечни продукти и месо от България от днес е силно ограничен в Швейцария, съобщи швейцарската информационна агенция SDA. Федералната служба по ветеринарство (BVET) е издала ограниченията за вноса поради заразата на шап сред овце, кози, телета и свине в Бургас. Както съобщи федералната служба по ветеринарство, в засегнатия регион близо до границата с Турция се убиват всички заразени животни, за да се избегне разпространяване на заразата. Не се изключват и други случаи.

Затова Европейският съюз въведе търговски ограничения. За Швейцария важи  забрана на внос на млечни продукти и месо за пътуващи и ловци. Същевременно е ограничена и промишлената търговия. За търговията това не е от особено значение, посочва агенцията. Миналата година не е внесено нито едно домашно животно от България. Между януари и ноември 2010 г. са внесени около 30 тона българско сирене.

Как болестта е стигнала в България, не е известно. Първо е била доказана при диви свине. Възможно е да е дошла от Турция, където в само в европейската част няма шап, но в азиатската част е имало миналата година 1000 случая.

Европейската комисия е информирана от българските служби и информацията е предадена и останалите страни членки, допълва АПА. За да се обърне внимание на пътниците за опасността, федералното министерство по здравеопазването в Австрия разпореди да се сложат информационни плакати на летищата, както и да се сложат информационни табла на много езици за пътуващите с влакове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.