1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Засякоха схема за източване на ДДС от търговия със захар на стойност близо 200 млн. лв.

Засякоха схема за източване на ДДС от търговия със захар на стойност близо 200 млн. лв.

Ще има арестувани, обеща финансовият министър Симеон Дянков

Схема за източване на ДДС от търговия със захар на стойност близо 200 милиона лева годишно е била засечена от МВР и НАП. Специализираната акция на двете институции върви в момента, а до вечерта ще има арестувани, обеща финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от bTV.

Данните са установени след двегодишно разследване. В схемата за източване на ДДС участват близо 20 фирми. На въпрос дали те са на Гриша Ганчев, вицепремиерът отговори, че става въпрос за голям и известен български бизнесмен от Северна България, но не назова имена.

Той обаче разкри, че „сладкият” сектор отдавна показвал признаци на злоупотреби: „Още от 2002 - 2003 г. е имало доклади и в НАП, и в различните структури на сигурността за системни нарушения и в големи количества. В тези доклади се дават оценки, че от ДДС измами, само в сектор „Захар”, загубите на държавата са от 140 до 200 млн. лв. годишно.

Министърът отчете и своите заслуги на „будител” в разкриването на престъпната схема: „Още преди около 2 години поисках от съответните дирекции в НАП не само да пишат доклади и да четат доклади на други институции, а да се заемат с този въпрос – разбира се, и с различни други структури под ръководството на министър Цветанов”.

Премиерът Бойко Борисов също увери, че службите работят „сериозно” по операцията, а след нейното приключване резултатите ще бъдат „много добри”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.