1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Докато има търсене, ще има и предлагане на контрабандни ветеринарномедицински препарати

Докато има търсене, ще има и предлагане на контрабандни ветеринарномедицински препарати

БАБХ предложи да бъдат сформирани работни групи от пчелари, чиито пчелини да участват в изследвания на ВМП

БАБХ проведе среща с представители на пчеларските организации, на която бяха обсъдени проблемите с нелегалния внос на ветеринарномедицински продукти. Дискутирани бяха също теми, свързани с употребата на пестициди и влиянието им върху медоносните пчели, както и въпроси относно системата за оповестяване на пръсканията ЕПОРД.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проведе среща с представители на пчеларските организации. Заместник изпълнителният директор д-р Ангел Мавровски постави въпроса за нелегалния внос на ветеринарномедицински продукти (ВМП) и заедно с пчеларите дискутираха възможностите за възпирането му. Заместник изпълнителният директор проф. Оля Караджова представи презентация на тема „Пчелите опрашители и устойчивата употреба на пестициди“, а директорът на дирекция „Продукти за растителна защита, торове и контрол“ Добринка Павлова дискутира с пчеларите по въпроси за Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности (ЕПОРД).

В началото на срещата д-р Ангел Мавровски отправи предложение за сформиране на работна група за изследване на резистентността на ветеринарномедицинските препарати. За тази цел той призова пчеларските организации да излъчат свои представители, които да предоставят пчелини от различни точки в България, където да бъдат проведени изследванията.

Заместник изпълнителният директор повдигна въпроса за ВМП, които са от много години на пазара и ефективността им е спаднала. Той уточни, че употребата на тези препарати трябва да се преосмисли и да се прецени кои биха могли на отпаднат.

 „В голяма част от света се правят изследвания за резистентност към акар Varroa destructor. Изпратили сме запитване към Европейската комисия, оказа се, че това не се изследва към момента, затова може би ще сме първите в Европа, които ще направят такова изследване.“ – каза д-р Мавровски.

Той уточни, че вносът на нелегалните ВМП е въпрос както на по-засилен контрол, така и на самодисциплина от страна на пчеларите. 

„Докато има търсене, ще има и предлагане на контрабанда.“ – посочи той и призова пчеларите да не купуват нелегални ВМП, защото не се знае нито произходът им, нито условията, при които са съхранявани, нито сроковете на годност.

Във втората част на срещата заместник изпълнителният директор проф. Оля Караджова обърна внимание, че при препаратите за растителна защита (ПРЗ) също има нелегален внос и нелегална употреба, като подчерта доброто сътрудничество между органите на МВР, ДАНС и БАБХ в контрола. Тя запозна участниците с особеностите на процеса на регистрация на ПРЗ в България и отделните изследвания, свързани с въздействието на пестицидите върху различните групи организми и върху околната среда.

Проф. Караджова посочи, че непрекъснато се правят изследвания и се изтеглят от пазара ПРЗ с активни вещества, които имат канцерогенно, мутагенно и токсично за репродукцията въздействие. „ПРЗ са едни от най-изследваните продукти на ниво Европейски съюз“, подчерта проф. Караджова. Тя запозна участниците с ръководството на ЕФСА за въздействието на пестицидите върху отделните групи пчели опрашители (самотни, земни и медоносни), различни изследвания, свързани с въздействието на ПРЗ и ВМП върху медоносните пчели и резултати от България за остатъчни количества от пестициди в пчелни продукти.

Проф. Караджова изнесе данни за употребата на ПРЗ в България в сравнение с две близки по територия държави в ЕС – Австрия и Португалия, от които стана видно, че в нашата страна по-малко се употребяват инсектициди и фунгициди в сравнение с другите две държави.

Г-жа Добринка Павлова представи информация за постъпили сигнали за 2019 г., 2020 г. и 2021 г., съставени актове от проверки на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), свързани с опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и най-важните елементи на ЕПОРД. Пчеларите изложиха проблеми, свързани със системата и необходимостта тя да бъде надградена. Дискутирани бяха и случаите на отравяне на пчелите през 2022 г. и мерките взети от БАБХ във връзка с тях.

Пчеларите се интересуваха от цените на  анализите на пестицидни остатъци в пчели и растения, които се извършват в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ. Г-жа Павлова и проф. Караджова отговориха на поставените въпроси, свързани с дейността на извършваните проверки в отделните ОДБХ в страната.

Като финал на срещата бе заявено желанието и намерението на Агенцията по храните срещите с пчеларските организации да бъдат регулярни, а не спорадични, за да може проблемите на бранша да се поставят и решават навременно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.