1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Европейският парламент предлага увеличение на инвестициите в пчеларския сектор

Европейският парламент предлага увеличение на инвестициите в пчеларския сектор

84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването

Увеличение на инвестициите в пчеларския сектор и по-точно за научни изследвания предлага Европейският парламент в своя необвързваща резолюция, съобщава пресслужбата на институцията.

Според евродепутатите въпросът с изчезването на пчелите (т.нар. "Синдром на празния кошер") се превръща в сериозна тема и е редно европейските институции да ѝ обърнат внимание. Затова е необходимо да бъдат създадени национални системи за наблюдение и хармонизирани стандарти на равнище ЕС за събиране на данни по отношение на пчеларския сектор.

Три са основните направления, в които ЕП дава препоръки – по-добър достъп до нови лекарства, подобряване на контрола на заболяванията сред пчелите и наблюдение на вноса на пчели и пчелни продукти.

Съгласно резолюцията особено внимание трябва да се обърне върху разработката на нови продукти за лечение на болестта вароатоза и да се стимулират компаниите, които работят в тази насока. Освен това е необходима подкрепа за обучение на земеделските производители при използване на пестициди, които биха могли да отровят пчелите.

84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването, което се извършва от пчели. Пчеларският сектор осигурява основен или допълнителен доход за повече от 600 000 граждани на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.