1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Липсата на адекватно държавно подпомагане за сектор пчеларство предизвика протести

Липсата на адекватно държавно подпомагане за сектор пчеларство предизвика протести

Пчеларите са намалели наполовина за последните пет години

Пчеларството не е включено за субсидиране в новата селскостопанска политика, което означава, че европейско финансиране за следващия 7-годишен период няма да има.

Пчеларите проведоха протести в десетки общини с очакване Министерството на земеделието да вземе решение за подпомагане. Браншът настоява за директни субсидии, както останалите животновъди в страната, и припомня, че кризата в сектора е намалила броя на пчеларите два пъти за последните пет години.

Пчелари от цялата страна се събраха на 23.10.2013г. пред Министерството на земеделието и храните с искане за директни субсидии на пчелно семейство. Пчеларския сектор настоява за тази мярка от дълго време и през пролетта на тази година те бяха близо до положителен резултат на това им искане, но неочаквано през лятото ЕК отказа предложените мерки за директни субсидии на брой пчелно семейство. Тогава собствениците на пчели в България не успяха да реагират заради активния пчеларски сезон. Едва сега, като продължение на организираните протести в много градове из страната пчеларите се събраха пред Министерството на земеделието с искане то да потърси начин за директни плащания на пчелно семейство.

Данните сочат, че през 2007 г. 38 000 души са се занимавали с пчеларство, а през миналата година броят им е намалял на 19 000.

Сред плакатите на протестиращите можеха да се прочетат призиви за: "Пчеларството равнопоставен сектор в земеделието", "Директни плащания за пчелно семейство от националната програма за доплащания", „Стриктен контрол на пестицидите”, „Да се криминализират крадците на пчелни семейства” и други вече добре познати искания на пчеларите.

Група от около десетина пчелари, начело с Михаил Михайлов – председател на Съюза на българските пчелари, които са основен организатор на този протест, се срещнаха с зам. министър Явор Гечев. Той е заявил пред протестиращите, че “Пчеларството е важен сектор за българското земеделие, тъй като предлага отлични възможности за заетост във всички региони на страната” и даде за пример успешната програма за пчеларство 2007-2013г., по която пчеларите са усвоили над 5 млн. лева. Зам-министъра информира представителите на пчеларите, че в новата Програма за развитие на селските райони е предвидена отделна схема за пчелари по мярка „Агроекология”. Друг раздел през следващия програмен период е подпрограмата за малки стопанства и производители, по която пчеларите също ще могат да кандидатстват, както и по мярката за млади фермери. На финала представителите на министерството поканиха протестиращите да се срещнат с ръководството на МЗХ през последната седмица на ноември.

Следващият национален протест на пчеларите е планиран за 13 ноември в Пловдив, когато ще се открие Паметник на пчелата.

В седмичната анкета на Agro.bg,  57 % от анкетираните напълно подкрепят пчеларския протест, поради спирането на субсидиите. Други 14% също са на мнение, че пчеларите имат основания за протест, защото средствата по пчеларската програма се разпределят неефективно. 

Тези които смятат, че  има и други по-уязвими сектори в земеделието и не одобряват протеста са едва 27 %.

Гарантираната субсидия освен положителен ефект върху здравето на хората ще има и голям икономически ефект, тъй като 80% от земеделските култури се опрашват от пчели.

Очакват се новите действия на пчеларите и новите отговори на МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.