1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Открит ден в пчелната ферма на две млади ромски семейства

Открит ден в пчелната ферма на две млади ромски семейства

Събитието се организира се в рамките на проекта „Деца с бъдеще - фермери, занаятчии, предприемачи” на Фондация за биологично земеделие Биоселена

В деня на отворените врати „На гости на Дидо и Снежина”  на 12 октомври 2021, вторник, две млади ромски семейства ще покажат на гости и медии своето малкото пчеларско стопанство в планинското село Джурово, близо до София. 

Дилян и Снежина ще покажат какви умения са усвоили в пчеларския занаят: всеки е добре дошъл да види как се добива мед, както и да опита и разпознае различни видове мед. И разбира се, да поговорят с двамата начинаещи пчелари, с техните деца, с организаторите на събитието и всички участници в начинанието.

Събитието се организира се в рамките на проекта „Деца с бъдеще - фермери, занаятчии, предприемачи” на Фондация за биологично земеделие Биоселена, който започна през юни с финансовата подкрепа на Фондация Обществен Борд на Телъс Интернешънъл в България.

Проектът работи конкретно с четири семейства с деца от ромската общност, които ще се ангажират с пчеларството и шафрановото производство. Те са напътствани  от трима опитни производители, които редовно предлагат своята продукция на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ в София Теодор Пушкаров- потомствен пчелар и ментор на младите пчелари в проекта, Стоян Дурков - производител на био шафран и ментор на семействата, ангажирани в шафрановото производство и основният двигател и местен координатор - Владимир Петров, който е собственик на дърводелски цех в селото и от дълги години работи с  местната ромска общност.

Амбицията на проекта и на ромските семейства е не само да произвеждат шафран и мед, но и да започнат да ги предлагат на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, който се организира всяка сряда и петък пред Министерството на земеделието в София.


Денят на отворените врати се организира на 12.10.2021 год., вторник от 11:30 часа и всички желаещи са добре дошли на него.
Адресът е с. Джурово, ул. „Чавдарци”, GPS координати:  42°57'21"N 24°3'9"E.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.