1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Парламентарната земеделска комисия изрази своята подкрепа за пчеларите

Парламентарната земеделска комисия изрази своята подкрепа за пчеларите

Основните искания на бранша са свързани с финансиране на малкия бизнес

Председателят на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова изпрати до министъра на земеделието становище в подкрепа на пчеларите за субсидиране на всяко пчелно семейство. В него се припомнят основните искания на бранша за финансиране на малкия бизнес.

В средата на август браншовите организации изпратиха до правителството и парламента 13 искания за подкрепа на пчеларството, които да бъдат включени в новата програма за развитие на сектора в периода от 2014 до 2020 г.

Освен прякото финансиране на всеки кошер бизнесът предлага и ценни идеи срещу безогледното използване на пестициди, водещо до унищожаване на медоносните пчели. В исканията си браншът настоява за регистър на препаратите за растителна защита и засилен контрол при използването им. Стопаните предлагат още да имат улеснен достъп за получаване на лекарства срещу едно от най-тежките заболявания на пчелите, вароатозата, отбелязва agrotv.bg. Пчеларите искат също да се възстановят участъковите ветеринарни лекари и да се въведе нова професия пчелар-преброител, които пряко да следят за броя и състоянието на кошерите.

Председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова препоръчва на агроведомството да изработи становище по исканията на бранша, което да бъде представено на депутатите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.