1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Преексплоатирането е една от често срещаните грешки при отглеждането на пчелните семейства

Преексплоатирането е една от често срещаните грешки при отглеждането на пчелните семейства

Това заяви Димо Димов, биопчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство

Най-честата причина за високата смъртност при пчелите е проблемът на технологията на отглеждането им от пчеларите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Димо Димов, биопчелар и председател на Сдружението за биологично пчеларство. Има около 30 различни фактора, които в различна степен могат да допринесат за повишена смъртност на пчелите, посочи той.

„И от тази гледна точка един от най-сериозните фактори е самото отглеждане – това са самите пчелари и начина, по който те се занимават с пчелите. Дали ги подготвят есента, дали ги подготвят правилно от гледна точка на разположение на пчелните семейства, дали са подменяли майките, какви лекарствени препарати използват и т. н.”, допълни Димо Димов.

„Преексплоатирането на пчелните семейства е една от често срещаните грешки при отглеждането им, с цел добив на повече мед. Грешка е и непрекъснатото и късно подхранване на пчелите. Различни лекарствени препарати, които се използват неконтролируемо също биха могли да бъдат фактор за повишена смъртност на пчелните семейства. Неправилното зимуване върху манов мед, например, също може да окаже въздействие, както беше миналата година, липсата на угоители, което не зависи от пчеларите, но все пак оказва съществено влияние и т. н. Доста сериозни са факторите”, каза Димо Димов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.