1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В България за 10 години броят на пчелните семейства и пчеларите е намалял наполовина

В България за 10 години броят на пчелните семейства и пчеларите е намалял наполовина

Снимка:

Състоянието на сектора е тревожно

В България за 10 години броят на пчелните семейства и пчеларите е намалял наполовина, което показва, че състоянието на сектора е тревожно. Това заяви в Плевен доц. Юлиян Станчев - председател на Областния пчеларски съюз, цитиран от БТА.

По думите му хората, занимаващи се с пчеларство, от 38 хиляди са останали 19 000 човека. През периода 2003-2008 г. пчеларите са намалели с 6000, а през 2008-2013 г. - с 12 000 души.

Само 10 процента от пчеларите у нас били подпомогнати по тригодишната пчеларска програма, а приетата нова програма за следващия тригодишен период не предвиждала увеличение на средствата. Според Станчев, за подпомагане на пчеларството е нужно въвеждане на такса "опрашване", заплащана от земеделските производители. В САЩ и в много страни в Европа е въведена, заяви доцентът.

Земеделските производители трябва да бъдат приучвани да заплащат за опрашване, защото това е съществена дейност, която осигурява развитие на растенията, коментира доц. Станчев. Според него пчеларите искат да имат равнопоставеност с другите земеделски производители при получаване на държавна субсидия, а в дългосрочен план - промяна в структурата на земеделието, като се увеличат площите с овощни и зеленчукови градини. Нужни са около 13 млн. лв. държавна субсидия, но проблемът е, че от общо 530 000 пчелни семейства у нас две трети не са регистрирани, заяви председателят на пчеларския съюз в Плевен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.