1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В ДФЗ са били подадени над 1500 заявления за подпомагане на пчеларите

В ДФЗ са били подадени над 1500 заявления за подпомагане на пчеларите

Предвиденият в бюджета на програмата финансов ресурс е изчерпан

Над 1500 заявления за подпомагане на пчеларите са били подадени в Държавен фонд „Земеделие”. Това каза Кирилка Янина, началник отдел „Месо и пчеларство” в Държавен фонд „Земеделие”, цитирана от Агенция „Фокус”.

Съгласно текста на Националната програма по пчеларство след изчерпване на предвидения в бюджета на програмата финансов ресурс за съответната година, приемът на нови заявления за подпомагане временно се преустановява. В 13.50 часа във вторник бюджетът по всички мерки, с изключение на мярка мярка В без сектор 1- Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване на помощ от пчелари-проверители, беше изчерпан. В съответствие с изискванията на програмата приемът на нови заявления за подпомагане беше преустановен.

Приемът на заявления за подпомагане продължава по мярка Б – борба срещу вароатозата, сектор 1 - Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване на помощ от пчелари-проверители, обясни Янина.

По нейни думи, от началото на приема до преустановяването му са били подадени над 1500 заявления за подпомагане. Според Янина, интересът на пчеларите към програмата е много голям, но и броят на потенциалните кандидати. „За съжаление, не разполагаме с информация за точния брой на потенциалните кандидати и не бихме могли да преценим колко от желаещите да подадат заявление за подпомагане, не са успели да го направят в рамките на приема”, каза още тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.