1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Агенцията по храните организира реализацията на пазара на агнета и ярета от Бургаска област

Агенцията по храните организира реализацията на пазара на агнета и ярета от Бургаска област

Забранява се движението на живи животни за клане от надзорната и предпазната зона на констатираните огнища на шап

Във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) нареди организирането с цел реализация на пазара на незасегнати от болестта шап животни от Бургаска област.

Клането на агнетата и яретата ще се извършва в месодобивните предприятия, намиращи се на територията на област Бургас, както следва:

  • месодобивно предприятие за червени меса “Бургас Мийт” ЕООД, BG 0201034, с.Дебелт, общ.Средец, обл.Бургас;
  • месодобивно и месопреработвателно предприятие за червени меса “Хаас-България” ЕООД, BG 0201035, с.Русокастро, общ.Камено, обл.Бургас.

При натоварването на животните ще се извършва клиничен преглед, като резултатите от него ще се отразяват в съпроводителните документи. Клане на животните ще се извършва само, ако животните са пристигнали на територията на кланицата с необходимите съпроводителни документи и не са показали патологични изменения при предкланичния и следкланичния преглед. Добитото трупно месо трябва да е със здравна маркировка в съответствие с временните защитни мерки във връзка с болестта шап в Република България.

Реализацията на прясно месо ще се извършва само през периода от 12.04.2011 г. до 07.05.2011 г. и само на територията на регион Бургас.

Забранява се движението на живи животни за клане от надзорната (три километрова) и предпазната (десет километрова) зона на констатираните огнища на заболяването шап.

При клането на агнетата и яретата ще се вземат кръвни проби за серологично изследване за шап на десет процента от всички животни постъпили за клане.

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) Варна, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали също ще организират и координират клане на агнета и ярета, произхождащи от ферми от същите региони в месодобивни и месопреработвателни предприятия, находящи се на териториите от областите от Анекс ІІ на Решение (ЕО) 2011/44 относно някои временни защитни мерки във връзка с болестта шап в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.