Организатор на българското участие е Министерството на земеделието и храните
България се представя с 9 фирми на най-представителното световно изложение за продукти на хранителната промишленост, земеделието, горското стопанство и градинарството - „Зелена седмица 2011", която ще приема посетители от 21 - 30 януари. Организатор на българското участие е Министерството на земеделието и храните. Музикален домакин на българския щанд е фолклорна група „Леб и вино”, която ще радва посетителите със своите изпълнения и ще донесе в Берлин още една частица от богатството и красотата на българската земя.
Разработени са следните продукти:
1. Хранителни добавки - Разработени са нови, висококачествени и полезни за здравето природни компоненти от месото на охлюви, които са богати на протеини, свободни аминокиселини, антиоксиданти, витамини и др.
2. Препарати за фармацевтичната промишленост - От слузта и хемолимфата на охлювите, които съдържат активни компоненти като гликани, глюкопротеини, ензими, протеини, мед-съдържащи пептиди, антимикробни пептиди и др., са изолирани чисти компоненти, които могат да се прилагат срещу: 1) стафилококови инфекции, кожни инфекции, инфектиране на рани, инфекции на пикочните пътища, хранителни отравяния, бъбречни увреждания; 2) при гастро-ентерологични проблеми - язва, гастрит, колит и др.; 3) тумор на отделителната система; 4) вирусни инфекции и като имуностимулатори.
3. Козметични продукти - Благодарение на високата си проникваща способност и мощния си регенеративен потенциал, секретът от охлюви представлява популярна съставка на различни козметични продукти. От слузта на охлювите са изолирани чисти компоненти, включени в кремове, балсами, тонери и т.н., които имат силен и траен козметичен ефект: заличаване на белези, зарастване на рани, премахване на нежелана пигментация, срещу стрии и целулит, успокояване на раздразнена кожа и др.
Споменатите препарати под формата на добавки или кремове могат да се прилагат при профилактика и лечение.
Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...