1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Близо 100 обекта за продажба на риба са проверени в София, Пловдив и Габрово

Близо 100 обекта за продажба на риба са проверени в София, Пловдив и Габрово

Инспектори на ИАРА са иззели и около 3 км бракониерски мрежи от водоеми в страната

Във връзка с никулденските празници, инспектори на ИАРА извършват масирани проверки по водоеми и търговски обекти в цялата страна. През последните няколко дни са проверени близо 100 постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти в София, Пловдив и Габрово. Инспекторите на ИАРА са съставили 14 акта за бракониерство и за нерегламентирана продажба и транспорт на риба. От проверките на водоеми в страната общо са конфискувани близо 3 км бракониерски мрежи.

В София, инспектори на ИАРА и ДВСК  са извършили проверки на 20 търговски обекти, както и на пазарите в Слатина, Ситняково, Подуяне, Иван Вазов и Красно село, като сериозни нарушения не са констатирани.

Проверка на язовир “Пясъчник” са извършили инспектори на ИАРА Пловдив, съвместно с подвижна Горска стража – Пловдив. От язовира са иззети 1 км бракониерски мрежи за които е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.  Мрежите са открити със Сонар. Уловените в тях около 90 бр. шаран и каракуда са върнати обратно във водата.

Инспекторите на ИАРА Пловдив са съставили и 5 акта на бракониери за незаконен улов на маломерна риба на яз. “Пясъчник”.

Съвместно с ДВСК – Пловдив са проверени близо 50 търговските обекти в Пловдив и региона, като не са констатирани сериозни нарушения. Инспекторите на ИАРА и ДВСК са съставили предписания на някои от магазините, относно начина на съхранение на рибата и нечетливи надписи на документи и етикети.

В кв. Съединение, Пловдив е съставен акт на търговец за нерегламентирана продажба на риба без документи.

Във връзка с никулденските празници на територията на Габровска област са извършени проверки на 28 постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти от инспектори на ИАРА Габрово. Съвместно с МВР и ИАГ - Велико Търново е проведена и специализирана акция по водоемите и пътните артерии в региона. Целта на акцията е пресичане улова, превоз и съответно търговията на бракониерска риба. По време на проверките са съставени 6 акта по ЗРА за нерегламентирани продажби и транспорт на риба.

Инспектори на ИАРА Враца съвместно с полицията са заловили двама бракониери в района на Криводол. При рутинна проверка е спрян автомобил, като в него са открити 10 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 1 км и 200 кг риба. На нарушителите са съставени 2 акта за незаконен улов.  Рибата е дарена на Детско-юношеската футболна школа в Козлодуй.

Инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка на язовир “Ивайловград”. В язовира са открити и извадени 7 бр. бракониерски мрежи с обща дължина 400 метра Те са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

В мрежите е имало уловена около 20 кг риба /каракуда/, която инспекторите на ИАРА са успели да освободят и върнат в язовира.

От язовир “Съединение”, инспектори от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Търговище и ИАРА Разград са извадили над 250 метра бракониерски мрежи. Уловената в тях около 10 кг риба /шаран и костур/ е върната обратно в язовира. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.