1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Честито Възкресение Христово

Честито Възкресение Христово

В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан

Възкресение Христово е най-големият празник за вярващите християни. Чества се всяка пролет в продължение на 3 дни от неделята след Цветница.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден. По Великденските празници всяка къща е почистена, украсена, хората се обличат с нови дрехи като символ на новия живот през пролетта и Възкресението на Христос.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Яркочервеното яйце е символ на Великден за православните християни по цял свят. Традиционният християнски поздрав е: “Христос Воскресе!”. А отговорът е: “Воистина Воскресе!”. Поздравът трае през 40-те дни след Великден.

Екипът на AGRO.BG честити Възкресение Христово на всички читатели. Пожелаваме ви здраве, благоденствие и светли мисли.


Христос Воскресе!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.