1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Кукерски фестивал ще се проведе в софийското село Лесново

Кукерски фестивал ще се проведе в софийското село Лесново

Маскираните излизат на площада, обикалят в кръг и гонят злите сили

Кукерски фестивал ще се проведе в софийското село Лесново днес, съобщи Ивелина Ненчова от настоятелството при читалището в с. Лесново, община Елин Пелин, предаде Агенция „Фокус”.

„Традиция в с. Лесново е кукерският празник да бъде на Ивановден, но тъй като тази година Ивановден е в петък, решихме фестивалът да бъде в неделя”, каза тя. „Маскират се около 50 души от селото и се събират на центъра. Кукерите в Лесново се маскират като мечки със звънци, за разлика от кукерите в Перник, за които са характерни рогата, например”, разказа още Ивелина Ненчова. Празникът в с. Лесново се отбелязва с кукерски игри от повече от 100 години и е подобен на кукерския фестивал в гр. Перник.

Обикновено кукерите са мъже и деца, по рядко се срещат и маскирани жени. Маскираните излизат на площада, обикалят в кръг и гонят злите сили.

Група от млади мъже се обличат в народни носии – едно от момчета се прави на булка, има младоженец, кум, и с магаре се обикаля от къща на къща. Обикалят се всички къщи на селото. Накрая групата пристига на центъра, където се играе хоро, и с това завършва празникът. Обикновено децата обикалят с групата, а по-възрастните кукери изпълняват маскарадни игри на центъра. Кукерите получават от стопаните пари и се черпят с вино и луканка. С този ритуал се гонят злите сили от домовете, а маскираните мъже носят здраве на стопаните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.