1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Лясковец е домакин на първия по рода си у нас карвинг фестивал на зеленчуците

Лясковец е домакин на първия по рода си у нас карвинг фестивал на зеленчуците

В рамките на 10 дни зимнината ще бъде емблема на иначе винарския град

Лясковец е домакин на  първия по рода си у нас карвинг фестивал на зеленчуците и гурбетчийското градинарство. В рамките на 10 дни, от 28 септември до 7 октомври, зимнината ще бъде емблема на иначе винарския град. В кралството на зарзавата са  ангажирани всички от града и околията с цел да покажат, че земеделието е важен отрасъл и се нуждае от внимание. С реализирането на проект "Карвинг фестивал - Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство", се цели да бъде създадена културна марка за градски ареал Лясковец, съобразена с местните потребности, запазваща местния дух и популяризираща града като територия на зеленчукопроизводството и гурбетчийското градинарство.

За провеждането на фестивала е отделена цяла старинна улица в красивото градче, където се намира и единственият на Балканския полуостров Музей на гурбетчийското градинарство. Специално за фестивала в двора на комплекса е възстановено внушително градинарско колело, с което се демонстрира как земеделците са поливали в миналото и да се изтъкне, колко са изобретателни лясковчани. Над два километра атрактивен и цветен декор са разпънали организаторите. Буквално цели къщи са обвити в шарени платна от плодове и зеленчуци. Други от транспарантите илюстрират малчугани в специално за случая ушити костюми – домат, бамя, лук, тиква и др.

Официалното провъзгласяване на шарената зеленчукова столица направи снощи кметът на града д-р Ивелина Гецова. Официални гости на събитието бяха представители МРРБ, министерство на културата и местни депутати. Празникът беше огласен от многолюдно карнавално шествие с мажоретки, оркестър, ученици и деца облечени като зеленчуци, читалищни дейци и самодейни състаши от селата.

 За доброто настроение на публиката бяха раздадени стотици балони с хелий за повече усмивки. Всички посетители имат възможността да напъхат главите си в отворите на забавни паравани – рисунки на приказки, като „Дядо и ряпа”, „Медената питка”, „Златната ябълка” и т.н. Атракцията е реалиализирана от група млади художници от Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методии” в състав Евгения Левтерова, Невена Левтерова, Ивайло Върбанов, Даниел Иванов и Петя Петкова. Творческият колектив е и автор на логото на феста и декор за театрална постановка „7 дни в Лясковските кралски градини”.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

Програмата на карвинг фестивала в гр. Лясковец може да видите в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.