1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. На Гергьовден почитаме свети Георги Победоносец

На Гергьовден почитаме свети Георги Победоносец

Светецът е покровител на овчарите

На 6-ти май отбелязваме Гергьовден- един от най-обичаните български празници. На този ден Православната църква почита великомъченик Георги Победоносец. В навечерието на празника повече за светеца научаваме от доц. Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

„Да започнем от песнопенията. Като че ли те отразяват в най-силна степен онова, което българският народ вплита в образа на Свети Георги. В песнопението се казва: „Като освободител на пленници и на бедни защитник, на немощни лекар, на царе поборник, победоносни великомъчениче Георги, моли Христа Бога да се спасят нашите души.“Почерпени от историческите извори и от житиеписната литература, а и в по -сетнешните им интерпретации в народните представи Свети Георги е преди всичко мъченик за Христовата вяра, спасител на бедните, онеправданите, на децата, на жените“.

Същевременно с това светецът синтезира в себе си черите на онзи юнак, така необходим за спасението на общността, който може да се пребори с шестокрилата ламя. Свети Георги е този, който отключва пресъхналия извор, спасява отвлечената девойка, връща плодородието, лекува болните, обясни доц. Банкова.

„Разбира се идеята, че е покровител и защитник на стадата и на овчарите е свързана с практиката и за жертвеното агне, което е най-милото, което земеделецът или човекът, който си изкарва прехраната с животновъдство, може да сложи на трапезата. Затова Гергьовден свързваме и с тази жертва.“

На трапезата се слагат и богато украсени обредни хлябове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.