1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Над 200 народни творци от региона на Лясковец ще се надпяват и надиграват днес по време на карвинг фестивал

Над 200 народни творци от региона на Лясковец ще се надпяват и надиграват днес по време на карвинг фестивал

За провеждането на събитието е изработен декор от над 2 клометра

Над 200 народни творци, певци и танцьори от региона на Лясковец ще се надпяват и надиграват днес по време на карвинг фестивала „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”, който продължава до 7 октомври. Специално за карнавала мерданските баби от състав „Черните тарантули” към клуба на пенсионера „Надежда” са измислили и посветили песен. В нея те се наричат млади, но с ченета, с които трудно хрупат лясковския зеленчук.

Общо три часа ще продължи народният хумор на голяма сцена пред Музея на гурбетчийското градинарство. Участват 26 формации, които са прегледали цялото българско народно творчество, за да отсеят тематични песни и танци.  В 15 ч. концерт открива групата за народен фолклор при народно читалище „Развитие – 1894 г.” и клуб на пенсионера „Вяра” от село Драгижево. В техния репертоар влизат „Тръгнала е Кера пипер да сади” и „Гурбетчии”. Следващи са малчуганите от детската градина „Вълшебство”, също от Драгижево, които ще представят „Спор в зеленчуковата градина”. Певците от козаревското читалище „Земеделец – 1899 г.” и клуб на пенсионера „Здравец” ще извисят гласове за „В градинка на боклук” и „Дилмано, дилберо”.  Джулюнските деца от танцова група „Палитра” при НЧ „Пробуждане – 1896 г.”  са подготвили „На мегдана” и „Китка”.

“Зеленчуците в нашата градина” е представлението на детската градина „Сладкопойна чучулига” – с. Джулюница. Певческа груга „Слънчице” излиза с „Песен за зеленчуците”. Клуб за народни танци „Жива вода” при читалище „Развитие – 1884 г.” от село Поликраище ще разкършат публиката с „Бранковска ръченица”. Вокална група „Росна китка” при клуб на пенсионера в Лясковец ще пее „Чушката люта, пак люта”, съвместно с детска градина „Радост”. Клубът за народни хора „Хороводен пъзел” при младежкия дом в Долна Оряховица с ръководител Цанко Михайлов ще извие четворно хоро.  На сцената ще прозвучат още „Хайде Янке”, „Що да кажа, мила мамо”, „Садила мома лук”, „Гурбетчия” – индивидуално изпълнение на Пенка Ненова и много други. Певческата група „Бели ружи” при НЧ „Напредък- 1870 г.„ – гр. Лясковец ще зарадва посетителите с „Песен за Лясковец”, „Лудо вино” и др. Самодейци от пенсионерските клубове и читалища участват и със зеленчукови плетива.

За провеждането на фестивала е изработен декор от над 2 клометра, който покрива карнавалната старинна улица пред музея. Днес на сцената ще се качат над 200 певци и танцьори от региона, който ще представят хора, ръченици и песни за зарзавата, съхранявани с векове от народа. В надиграването и надпяването сили ще мерят самодейци, читалищни състави и пенсионерски формации от региона на Лясковец и Горна Оряховица.

Днес ще се проведе и изнесено събитие в село Джулюница – зеленчуков базар на биологична продукция, както и изложба на земеделски сечива от миналото.  На 1 октомври, понеделник, се чества Международният ден на възрастните хора и специален гост ще бъде лечителят Емил Елмазов  - председател на Съюза на билкарите и производителите на жива храна. В 10 ч. той ще изнесе лекция за здравословното хранене.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.