1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Национален празник на киселото мляко в Трън

Национален празник на киселото мляко в Трън

Снимка:

Програмата включваше и международна научно-практическа конференция по трансграничен проект

Национален празник на киселото мляко организираха на 28 юни в гр. Трън фондация „Д-р Стамен Григоров“, Асоциацията на млекопреработвателите в България и местната община. Целта им и тази година беше да се популяризира българското кисело мляко, приготвянето и консумацията на наши традиционни млечни продукти.

Програмата на тазгодишния Национален празник на киселото мляко включваше още международна научно практическа конференция по проект, съфинансиран от Европейския съюз чрез програмата за трансгранично сътрудничество и ИППП България-Сърбия, на която присъстваха и представители на асоциация „Клъстер сирене – Юг“ от град Ниш, обяви председателят на фондация „Д-р Стамен Григоров“ Юлия Григорова.

По думите й основната цел на проекта „ЕКОМИЛК - 208” е да насърчи добросъседските отношения, икономическото, социално и културно сближаване и просперитета на региона в трансграничната зона чрез установяване на взаимноизгодно сътрудничество и бизнес партньорства между произоводителите на мляко и млечни продукти и популяризиране на тяхната продукция. Темите на дискусията по време на конференцията в рамките на проекта бяха свързани с чистотата на млякото и млечните продукти и с възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Националният гаранционен фонд и Българска банка за развитие от своя страна презентираха възможностите за финансиране на фермерите. Фолклорната програма на площада в Трън и дегустацията на домашно приготвени кисели млека, млечни продукти и баници на местни производители от селища в областта съзададоха за пореден път неповторима атмосфера на веселие от здравия български вкус на родното кисело мляко. Фирми, които произвеждат мляко и млечни продукти, се състезаваха с домашно приготвените храни в конкурса „Млечните продукти в моя дом".

Извънредният пълномощен посланик на Япония в Р България Такаши Коиддзуми, придружен от своята съпруга, уважи празника в Трън. Той дегустира домашните кисели млека и млечни продукти на местните производители и със задоволство обяви, че техният вкус е ноповторим.

За AGRO.BG Коиддзуми заяви, че японският консорциум „Мейджи Дайариз” повече от 40 години произвежда популярното и търсено в страната му българско кисело мляко с платен патент и внос на нашата оригинална закваска. Добави и, че са в ход и двустранни контакти за популяризиране и внос на българско сирене на вътрешния японски пазар. Най-дълга беше спирката му за дегустация на щанда с домашно приготвеното кисело мляко от земеделския производител Николай Кръстанов от с. Пожарево, община Божурище, който е и зам.-председател на Управителния съвет на Националната овцевъдна асоциация у нас. Малко преди това Кръстанов получи една от двете първи награди за домашно приготвено овче кисело мляко. Другият носител на наградата беше Мария Колева от с. Ломница, община Трън.

За гостите на празника беше отворен Музеят на киселото мляко в с. Студен извор и къщата-музей на откривателя на лактобацилус булгарикус „Д-р Стамен Григоров“.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.