1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Отбелязваме Световния ден за защита на животните

Отбелязваме Световния ден за защита на животните

Стартира информационна кампания за разпознаване на продуктите от производства, отговарящи на изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните

На 4 октомври се отбелязва Международният ден на животните. По този повод неправителствени организации напомнят, че България е последната страна в Европейския съюз, в която измъчването на животни не се счита за престъпление.

Международният ден на животните се чества за първи път през 1931 година. Денят 4 октомври е избран, тъй като на тази дата умира св. Франциск от Асизи, почитан като покровител на животните.

Днес организации и любители на животните от цял свят привличат вниманието на обществото в своите страни към нуждата от по-хуманно отношение към всички живи същества. В Западна Европа традиционно се организират протести срещу индустриалното отглеждане на животни и птици заради месото, козината или перушината им.

Още от 2008 година фондация "Четири лапи", заедно с редица други неправителствени организации и граждански групи, води активна кампания за промяна на Наказателния кодекс и определяне на жестокостта над животни като престъпление, предвиждащо затвор.

Под мотото "Хуманен продукт в близост до клиента" от 4 октомври организацията "На ти с природата" стартира информационна кампания в 87 хипермаркети в страната за по-лесно разпознаване на продуктите от производства, които отговарят на изискванията на ЕС за хуманно отношение към животните. Според организаторите на кампанията единственият продукт, който се произвежда от български производители и отговаря на изискванията за хуманно отношение към животните, към днешна дата, са яйцата от кокошки, отглеждани свободно.

От София започва подписка "Светлинна вълна" - поход срещу насилието над животните", съобщиха организаторите от АФА-България. Събирането на подписи започва в 13.00 часа в градинката пред църквата "Св. София" в рамките на днешния Световен ден за защита на животните.

Участниците в кампанията ще подпишат декларация "Етиката на ненасилие - начин на живот". Тя ще се предава поетапно в различни градове в страната, като следващият е Кюстендил. Събраните подписи към нея ще бъдат депозирани в Народното събрание.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.