1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Празник на кестена чества за втора година с. Брежани

Празник на кестена чества за втора година с. Брежани

Със своя концепция Сдружение „Хора и традиции“ се бори за възстановяване на кестеновите масиви

Празникът на брежанския кестен вече е запазена марка за пиринското село. Преди тридесетина години то се славело с най-големите кестенови масиви. За да възродят поминъка си, жителите на Брежани създават празник в чест на плодното дърво. Първото издание, което беше миналата година, е посрещнато с голям интерес и пищна трапеза на мегдана с 40 вида ястия, в които разбира се, кестенът имал своето запазено място.

С какво селото-домакин ще изненада тазгодишните си гости на 15 октомври, научихме от д-р Румяна Панова от сдружение „Хора и традиции“, организатор на събора: „Празникът на кестена е цяла концепция, в която най-важната част от идеята ни е възстановяването на кестеновите масиви тук и фокусиране вниманието на местните хора отново към кестена като към храна и като възможности за бизнес. Искаме да се възроди поминъка на жителите, свързан с тези дървета, дали като първична преработка на кестените или като производство на крайна продукция с търговска цел. Кестените са особено полезни. В България масиви с кестени има само на три места – в Петрич, в Берковица и в Брежани. Затова чрез този празник обединяваме и трите населени места, гостуват ни техни състави, които се изявяват на сцената. Съборът е изцяло изграден на фолклорна основа, показваме местни обичаи, кукери, пеят брежанските баби, детските ни фолклорни ансамбли, представят се и състави от Петрич, Симитли и Благоевград. Очакваме гости и от Македония.“

Най-малко 4 часа ще е програмата, обещават организаторите, а финалът ще постави с рецитал народната певица Гуна Иванова.

Жителите на с. Брежани са убедени, че техните кестени са най-вкусни. Ако ги попитате за специални рецепти за ястия с кестени, могат да ви извадят цял рецептурник, издаден още за първия събор. За по-мързеливите ценители на растителния деликатес най-лесни за приготвяне са печените кестени. За тях са ви нужни хубав, жив огън и…барабан от пералня. Кестените се пекат в него около 20 минути. Белят се и се консумират. Препоръчително е това да стане във весела компания, с хубаво червено вино. С други думи – на празника на кестена в с. Брежани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.