1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Виетнамската риба пангасиус е хит в Бургас

Виетнамската риба пангасиус е хит в Бургас

Тя ще измести традиционния пълнен шаран с орехи за никулденската трапеза

Виетнамската риба пангасиус ще измести традиционния пълнен шаран с орехи за никулденската трапеза. Вносното рибно филе е хит в Бургас, най-вече заради атрактивната си цена, на фона на по-високите цени на рибата тази година, информира БНТ.

Доскоро пангасиусът беше непозната риба за българина, особено в морски град като Бургас, където винаги има изобилие от риби. Тази година обаче, всичко е по-скъпо. Живият шаран струва 5.50-6.00 лева за килограм, а парче почистено филе от него излиза 8-9 лева.

В рибните магазини се предлага всичко – живи шарани, толстолоби и попчета, пресен сафрид, лефер, сардина и кефал, екзотични змиорки, акули, калмари и скариди. Деликатесният зарган се продава по 12 лева килограма, а калканът струва над 28 лева.

Цацата е по 2 лева и затова свършва много бързо, а хората се редят на опашка за нея. За Никулден хората имат и друга евтината алтернатива – виетнамски пангасиус, който струва 4 лева – почистена, бърза и лесна за приготвяне риба.

Виетнамската бяла риба се продава замразена в големите супермаркети. Пангасиусът е по-евтин, а това ще накара много хора да го изберат за празничната трапеза на Никулден.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.