1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 12 млн. дка възстановена земя пустее

12 млн. дка възстановена земя пустее

Спиране на процеса на раздробяване на земята е едно от задължителните условия за развитие на модерно земеделие

От 46 млн. дка възстановена земя у нас е постигнат 34 млн. дка оборот при най-големия бум на ползването й, коментира пред БТА проф. д-р Светла Бъчварова - председател на Селскостопанската академия. С полски култури са засадени 28 млн. дка от включените в оборот площи. Страната ни разполага с голям ресурс възстановена земя, която все още не участва в производството на земеделска продукция. Земята е уникален капитал и използването й по предназначение е наложително, защото поради увеличаване на населението в световен мащаб производството на земеделски продукти се превръща в най-важния поминък на всяка държава, отбеляза проф. д-р Бъчварова. Спиране на процеса на раздробяване на земята е едно от задължителните условия за развитие на модерно земеделие.

Земята у нас е разделена на 20 млн. парчета между 2 млн. собственици, посочи специалистът.

От 540 000 регистрирани земеделски производители в България само 5 000 са търговски дружества със значителен ресурс и доходите им в земеделието са водещи. От тях в края на 2009 г. земеделските кооперации са около 700, при условие, че през 2001-2002 г. са били 1 600, сочат данни на Селскостопанската академия.

В българското земеделие останаха класическите земеделски кооперации от 18 век, които са характерни за дребните производители. Всички останали форми на коопериране - снабдяване, търговия, маркетинг и др. почти не получиха развитие. За да произвеждат и оцеляват обаче дребните земеделски стопанства трябва да се съюзяват. Ефективността от подобен акт е повишаване на мащаба на произвежданата продукция.

Притесненията на дребните производители, че сдружаването под някаква форма ще ги ограничи в дейността им звучи пресилено от гледна точка на резултатите, които биха получили, категорична е проф. д-р Бъчварова.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.