1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 70% от посевите с пшеница у нас са заети със сортове на ДЗИ – Ген. Тошево

70% от посевите с пшеница у нас са заети със сортове на ДЗИ – Ген. Тошево

Очаква се добра зърнена реколта – между 400 и 600 кг от декар, прогнозират учени по време на Открит ден на пшеницата

45 сорта зърнено-житни култури са в пълна схема на производство в Добруджанския земеделски институт край Ген. Тошево. 35 от тях са сортове обикновена зимна пшеница, три – твърда пшеница, шест сорта тритикале и един сорт ечемик. Това съобщи и.д. директор на научния център доц. д-р Иван Киряков по време на традиционния Открит ден на пшеницата. Ежегодно земеделските производители от региона и страната закупуват от Института между 1500 и 2000 тона посевен материал. През настоящата на фермерите се предлагат базови семена от 14 сорта пшеница, 2 сорта тритикале и един сорт ечемик. В момента върви втора година изпитване на още два сорта пивоварен ечемик, разработка на ДЗИ – Ген.Тошево. По време на Открития ден гости и домакини посетиха опитните полета със зърнено-житни култури, където на място бяха представени сортовете и хибридите с техните характеристики. 70% от площите с пшеница у нас се сеят с два утвърдени сорта на ДЗИ (Енола и Аглика) каза още доц. д-р Иван Киряков. По време на дискусията гостите се запознаха с най-новите научни разработки на института.

Пшеницата в Добруджа и в страната е в много добро състояние и може да се очакват добри добиви, заявиха още учените. Според тях, условията в момента дават възможност за разгръщане на пълния потенциал на всеки сорт. Конкретните добиви обаче зависят изцяло от агротехниката, приложена от земеделските стопани в полетата им, подчерта доц. д-р Иван Киряков. При всички положения обаче има заложени добиви между 400 и 600 кг от декар пшеница.   

Жътвата ще се забави с около десетина дни заради хладната и влажна пролет, коментира зам.-директорът на ДЗИ д-р Николай Ценов. Очакваните нива на търговия на зелено със зърно са по-високи от миналогодишните. Според него, до момента има предпоставки и за по-високо качество на хлебното зърно. На този етап очакванията на фермерите са за добра реколта.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.