1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България е вторият световен износител на патешки дроб в света след Франция

България е вторият световен износител на патешки дроб в света след Франция

Страната ни е удвоила производството си от 3 млн. на 6 млн. патици

България е вторият световен износител на патешки дроб в света след Франция. През последните години страната ни е удвоила производството си от 3 млн. на 6 млн. патици.

В същото време Франция запазва произведеното количество – средно 40 млн. патици годишно. Това каза Пламен Челебиев, собственик на стопанство за производство на патици и месни деликатеси край Хасково, съобщава Агенция „Фокус”.

Продукцията на патешки дроб основно отива за износ, у нас се реализират главно субпродуктите като крилцата например. Над 75 млн. евро на година е оборотът от износа на български патици, каза Челебиев.

Основният пазар на патешки угоен дроб в света остава Франция – 20 хил. тона годишно се консумират там. Сред страните консуматори са и Испания. У нас деликатесът не се консумира много, тъй като е скъп. Един килограм патешки дроб струва 30 лв. Въпреки всичко потреблението расте, но в страната ни няма и съществена традиция за консумацията на деликатеса. „Манталитетът на българина остава до голяма степен шопска салата, кебапчета и сръбска музика, а патешкият дроб е деликатес”, обясни Пламен Челебиев.

По думите му в менютата на родните ресторанти често пише, че се предлага гъши дроб, но това не е така, защото в страната гъски не се произвеждат. В такива случаи става дума за патешки дроб, който се предлага за гъши. А между двете животни има разлика, обясни Пламен Челебиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.