1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България се нарежда на шесто място в Европа по производство на черен хайвер от есетрови риби

България се нарежда на шесто място в Европа по производство на черен хайвер от есетрови риби

На световния пазар в момента има свръхпредлагане

България е най-големият производител на черен хайвер от есетрови риби на Балканите, а в Европа се нарежда на пето-шесто място. В момента на световния пазар обаче има свръхпредлагане, което логично смъква цената на иначе скъпия деликатес.

Пред агенция „Фокус” Матей Матеев, член на Българската асоциация по рибарство и аквакултури, обясни, че годишно България произвежда около 4-5 тона черен хайвер от есетрови риби. За да произведат черен хайвер, есетровите риби в рибните стопанства трябва да се отглеждат 10-15 години. Най-големите производители на деликатеса в световен мащаб са САЩ, Италия, Китай – там са направени значителни инвестиции в сектора.

Така в последните две-три години в света се наблюдава свръхпроизводство на черен хайвер, основно заради Китай, откъдето в момента „бълват огромни количества”. Освен това с всяка изминала година производството продължава да се увеличава. Кризата също се е отразила неблагоприятно на пазара.

Както е известно черният хайвер е скъп продукт и за разлика от производителите, търговците го продават от два до три пъти по-скъпо. Един килограм български черен хайвер се изкупува за около 500 евро от производител. Цената е спаднала през последните години с 20-30% и се очаква тази тенденция да продължи.

Най-скъпият черен хайвер в света е този от моруна. Продава се два пъти по-скъпо от есетровия. У нас от него се произвеждат доста малки количества. Основните пазари на българските производители са в Западна Европа (Франция, Германия, Англия) и САЩ, които изкупуват 90% от произвеждания у нас деликатес. Малки количества се продават в Япония и арабския свят.

Според Матей Матеев перспективите за производителите на черен хайвер в следващите години ще се влошават. Вече дори има фирми в Германия, Франция, Италия, които са спрели производството си.

Конкуренцията между производителите на черен хайвер в света е много сериозна и цените на хайвера падат надолу всяка година, каза пред „Фокус” Мирослав Шопов, производител на черен хайвер от есетрови риби у нас. Според него макар и цените да се понижават, скъпият продукт няма да стане по-достъпен за повечето хора, тъй като търговците ще продължат да го предлагат скъпо. Освен това себестойността на хайвера е доста висока, дори за средната класа у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.