1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Биволоферма в Цар Калоян отваря врати, за да покаже иновативна енергоспестяваща инсталация

Биволоферма в Цар Калоян отваря врати, за да покаже иновативна енергоспестяваща инсталация

Снимка:

Инсталацията заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“

Фермата на Сабина и Боян Йоткови, гр. Цар Калоян, Разградска област отваря вратите си на 9 април, за да представи в действие комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници.

Биволофермата на сем. Йоткови е една от трите български млечни ферми, в които преди година бе инсталирана комбирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници. Инсталацията използва слънчева енергия и екологични пелети. Фермата вече има много повече топла вода (повече от 450 литра/ден), подгрявана за по-кратко време и на по-ниска цена. Ефектът от всичко това е по-добраta хигиена в стопанството и по-високо качество на млякото. Едновременно с това се щади и природата заради използването на възобновяеми източници на енергия. Конкретно във фермата на сем. Йоткови съотношението на използваната енергия от слънцето/енергия от пелети е 43 към 57 процента. За една година след въвеждането на инсталацията фермата е спестила около 1440 лв. за ток.

Иновативната инсталация заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от  БИОСЕЛЕНА, Тракийския университет – Стара Загора и най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия“.

Средната стойност на инсталацията се изчислява на около 20 хиляди лева. Ферми, стопанства, оранжерии и други малки бизнеси като ресторанти, къщи за гости, малки обекти за производство на храни могат да се насочат към използването на подобна инсталация по частен път или да кандидатстват за средства по мярката за енергийна ефективност по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020.

Инсталацията бе отличена в Конкурса за иновации в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ в Пловдив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.