1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 3,5 млн. лв. получиха земеделски стопани от Шуменска област по схемата за национална помощ за тютюн

Близо 3,5 млн. лв. получиха земеделски стопани от Шуменска област по схемата за национална помощ за тютюн

Плащането на втория транш се очаква през месец юли

Близо 3,5 млн. лв. получиха земеделски стопани от Шуменска област по схемата за национална помощ за тютюн. Средствата са част от общо 74 млн. лв. субсидии, които държавен фонд „Земеделие“ преведе на тютюнопроизводителите в страната.

Изцяло са платени средствата за сортовете Каба кулак, Бърлей и Вирджиния, както и първият транш за сорта Басми. Това съобщи заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 Вилдан Шабанова, цитирана от телевизия Агро ТВ. Тя допълни, че плащането на втория транш се очаква през месец юли.

Тази година изкупната кампания закъсня и в рамките на нормалните срокове беше изкупен само тютюнът от сорта „Каба кулак“. Последните тонове тютюн са изкупени от руска фирма и в момента са реализирани всички произведени количества от сорта Бърлей. Сега остават неизкупени само малки количества от сортовете Басми и Виржиния. Вече приключва и разсаждането на тютюна от новата кампания, съобщи Вилдан Шабанова.

Наблюденията показват, че тази година се разсаждат около 25% по-малко площи с тютюн, съобщи Вилдан Шабанова. Тя прогнозира, че от новата кампания ще бъдат произведени около 19-20 000 тона тютюн – с 3 000 тона по-малко в сравнение с миналата година. За 2015 г за четирите сортови групи тютюн в страната бяха произведени общо 23 000 тона.

Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.