1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Богата реколта, но пазар за зърното няма

Богата реколта, но пазар за зърното няма

 

Усилната жътвена кампания върви успоредно с поредния парадокс в родното земеделие. Поне в Плевенско е така. Стопаните жънат богата реколта - в много от кооперациите, а и арендаторите прибират от полето по 550-580 килограма от декар хлебна пшеница. Според аграрната статистика това е с около 100 килограма повече от декар в сравнение с миналата година. Дотук добре. Какво става със зърното, обаче, след като е прибрано от нивите. Нищо, е най-точният отговор на този въпрос.

Малко са в момента земеделските производители от Плевенска област, които са склонни да правят коментар. Повечето предпочитат да запазят мълчание в очакване на фалита си. Защото пазар на зърното няма. В буквалния смисъл на думата. Исканията на стопаните преди началото на жътвената кампания за 200-210 лева за тон качествено хлебно зърно потънаха някъде в чиновническите папки на Министерството на земеделието и горите. Май вече и за протести не се говори, защото тази година не става въпрос за по-ниски от очакваното изкупни цени. Тази година може да влезе в историята на родното селско стопанство като годината, в която никой не търси да купува зърно. Единични са случаите, в които търговци купуват, но на цена около 15 стотинки за килограм. По информация от земеделски производители това е цената, която им предлагат за качествена пшеница, мелниците, макар и те да не бързат да купуват, дават цени от около 14 ст/кг, а в някои села от региона дойдоха сигнали, че им дават по 10 ст/кг. За пшеница!

Природата тази година беше изключително щедра към нас, търговците ни убиха по-лошо и от градушката - това повтарят стопаните от региона и се чудят откъде ще намерят пари за започващите още от следващия месец мероприятия по подготовката на есенната кампания. Те не знаят и друго - къде ще съхраняват зърното като няма кой да им го купи. Защото в повечето селища постоянни складове няма, а в областта лицензираните публични складове и зърнохранилища са много редки птици. Май никакви ги няма - едните имат лиценз, но не работят, другите нямат лиценз, но работят. Така стоят нещата в Плевенско. Оказа се, че мотото "Високи добиви - високо качество" не е най-работещата формула, защото в нея не са включени търговците. 

До края на кампанията по прибирането на зърното от реколта 2004 остават броени дни. А след това?/posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.