1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Четири мерки в подкрепа на българските животновъди предлага министър Найденов

Четири мерки в подкрепа на българските животновъди предлага министър Найденов

Снимка:

Парите, които се вливат в сектор "Животновъдство" трябва да доведат до неговото стабилизиране

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов предлага четири мерки в подкрепа на българските животновъди заради поскъпването на суровините. Това обяви той след срещата при премиера Бойко Борисов с представители на животновъдния сектор, млеко- и месопреработватели и представители на големи търговски вериги. Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото. Втората мярка е през месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях. Третата мярка е Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите. Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

Според министър Найденов правителството дава рекордни субсидии на животновъдите, а положението в сектора не се подобрява, цените за потребителите пък не се понижават. През тази година помощта за българските животновъди ще достигне 200 млн. лв., каза той. Премиерът Бойко Борисов е обявил, че ще разпореди на Националната агенция по приходите (НАП), ДАНС да работят по отношение на финансови потоци, плащане на данъци и каква част от производството е в сивия сектор. Те ще ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти.

В срещата при премиера Бойко Борисов участваха представители на животновъди, млекопреработватели, месопреработватели и представители на големи търговски вериги. Министърът каза, че е обсъден въпросът защо продукцията на животновъдите е на доста ниски нива, което ги поставя в много тежко положение, в същото време складовете на преработвателите са задръстени с продукция и не се вижда намаляване на цените за потребителите в търговските вериги. Това положение не може да продължи по подобен начин, допълни той. По думите му –  факт е, че по веригата има изкривяване.

Целия материал за срещата при премиера Бойко Борисов с представители на животновъдния сектор четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.