1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕК: Делът на разходите за земеделие в европейския бюджет трябва да продължи да намалява

ЕК: Делът на разходите за земеделие в европейския бюджет трябва да продължи да намалява

До края на юни Европейската комисия трябва да представи основните насоки за реформа на евробюджета

Делът на разходите за земеделие в европейския бюджет трябва да продължи да намалява, за да се финансира новата политика на ЕС в други сектори, заяви еврокомисарят за бюджета Януш Левандовски, предаде АФП.

"За да се намерят по-добри средства за имиграцията, изследванията и развойната дейност, енергийните мрежи, енергийната сигурност, борбата срещу климатичните промени, ние се нуждаем от промяна на съотношенията в евробюджета", заяви Левандовски, който участва в сесия на Европарламента в Страсбург.

"Тенденцията през последните години на намаляване на дела на Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да продължи", подчерта еврокомисарят.

"Земеделието представляваше 80 на сто от бюджета на ЕС през 70-те години и 60 процента през 80-те, а днес - 40 процента. Това съотношение би могло още да се намали леко в бъдеще, за да се осигурят финанси за новите потребности", допълни Левандовски.

До края на юни Европейската комисия трябва да представи основните насоки за реформа на евробюджета, които ще породят остри спорове между 27-те. Франция, която е основният бенефициент от ОСП, категорично се противопоставя на каквото и да е намаляване на земеделските субсидии.

На противоположната страна е Великобритания, която договори през 80-те години намаление на вноската си, мотиворайки се с малкото пари, които получава по ОСП, отбелязва АФП.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.