Това става възможно благодарение на добрата работа на японските власти
Повече от 12 години след атомната катастрофа в централата на японския град Фукушима, Европейският съюз прекратява допълнителните проверки на внасяните от Япония хранителни продукти. По думите на Стела Кириакидис, която в Европейската комисия отговаря за здравеопазването, това става възможно благодарение на добрата работа на японските власти.
Ограниченията бяха въведени веднага след предизвиканото от силно земетресение цунами, което удари атомната централа и доведе до изтичане на радиация. През годините от тогава допълнителните проверки постепенно отпаднаха, като до последно останаха само тези, отнасящи се за диворастящи гъби, някои видове риба и диви растения, годни за консумация от хората.
В момента увредените реактори в централата продължават да се охлаждат с вода, която се складира в специални резервоари. Преди няколко дни Япония обяви план за пречистване на тази вода, с идеята след това да я изпомпа в морето. След анализ на предложения от Токио метод на пречистване Международната агенция за атомна енергия даде своето съгласие.
От Европейската комисия изтъкват колко е важно японското правителство да продължи да проверява произведените в страната хранителни продукти за наличието на радиоактивност. Това се отнася най-вече за риба, морски дарове и водорасли, които ще бъдат набавяни от морето близо до мястото, където ще се изхвърли контаминираната вода от централата.