1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС прекратява проверките на японски храни

ЕС прекратява проверките на японски храни

Това става възможно благодарение на добрата работа на японските власти

Повече от 12 години след атомната катастрофа в централата на японския град Фукушима, Европейският съюз прекратява допълнителните проверки на внасяните от Япония хранителни продукти. По думите на Стела Кириакидис, която в Европейската комисия отговаря за здравеопазването, това става възможно благодарение на добрата работа на японските власти.
 
Ограниченията бяха въведени веднага след предизвиканото от силно земетресение цунами, което удари атомната централа и доведе до изтичане на радиация. През годините от тогава допълнителните проверки постепенно отпаднаха, като до последно останаха само тези, отнасящи се за диворастящи гъби, някои видове риба и диви растения, годни за консумация от хората. 
 
В момента увредените реактори в централата продължават да се охлаждат с вода, която се складира в специални резервоари. Преди няколко дни Япония обяви план за пречистване на тази вода, с идеята след това да я изпомпа в морето. След анализ на предложения от Токио метод на пречистване Международната агенция за атомна енергия даде своето съгласие.
 
От Европейската комисия изтъкват колко е важно японското правителство да продължи да проверява произведените в страната хранителни продукти за наличието на радиоактивност. Това се отнася най-вече за риба, морски дарове и водорасли, които ще бъдат набавяни от морето близо до мястото, където ще се изхвърли контаминираната вода от централата. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.