1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС с положителен баланс при храните

ЕС с положителен баланс при храните

Трите най-големи дестинации за износ на селскостопански и хранителни продукти от ЕС между януари и ноември 2023 година са Обединеното кралство, Съединените щати и Китай

След като през октомври миналата година търговският излишък на Европейския съюз в областта на хранително-вкусовата промишленост достигна най-високото си равнище за последните три години, той и през ноември продължи да нараства. За 11-тия месец на 2023-та стойността се покачи с 3% и достигна 6,9 милиарда евро, показват данните на Европейската комисия.
 
За периода от януари до ноември 2023 натрупаното търговско салдо е в размер на 64,8 милиарда. Това е с 12 милиарда повече в сравнение със същия период на 2022 година. 
През ноември износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС достигна 20 милиарда евро, а за 11-те месеца са натрупани 210,8 милиарда. Основното увеличение се дължи на преработените продукти, включително зърнените заготовки и заготовките от плодове.
Що се отнася до износа, зърнените заготовки мелничарските продукти са се увеличили със 1,4 милиарда евро или 7% спрямо 2022 година, следвани от заготовки от плодове и зеленчуци, които отчитат плюс 1,3 милиарда. На трето място са сладкарските изделия и шоколадът, при които увеличението е с малко над 1 милиард. При някои сектори имаше спад, като стойността на износа на зърнени култури е намаляла с 14%. Това се обяснява с намалените експортни цени, докато изнесените обеми действително са се увеличили със 7 на сто.
 
Трите най-големи дестинации за износ на селскостопански и хранителни продукти от ЕС между януари и ноември 2023 година са Обединеното кралство, Съединените щати и Китай.
През ноември вносът достигна 13,1 милиарда евро, което е с 16% под равнищата от ноември 2022. Кумулативният импорт от януари до ноември възлиза на 146,1 милиарда, т.е. 7 на сто по-малко.
Най-голямото увеличение на кумулативната стойност на вноса са тютюневите изделия, захарта, зеленчуците, маслините и маслиновото масло. Наблюдават се значителни намаления на маслодайни семена, протеинови култури, растителни масла, кафе, чай, какао, подправки, маргарин и други масла и мазнини поради намаляване на цените и обема.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.