1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермерите изчакват по-високи цени на зърното

Фермерите изчакват по-високи цени на зърното

Румънски търговци предлагат цени от 100 долара за тон жито

 

Производителите в Ловешка област изчакват с продажбата на тазгодишната реколта от жито, очаквайки повишаване на изкупните цени, съобщиха от областната служба за агропазарна информация. Тъй като тази година пшеницата е с много добри показатели, а добивът - двойно по-висок от миналогодишния, стопаните очакват, че ще има по-голям износ, а цените ще се повишат.

В същото време обаче се появиха информации, че румънски търговци предлагат цени от 100 долара за тон жито. При тези оферти производителите у нас ще получат предложения за не повече от 140 лв. за тон, смятат експерти. Държавният резерв може да раздвижи пазара, но той ще започне покупките си не по-рано от септември, прогнозират зърнопроизводители. Традиционно най-добрите за производителите сделки с пшеница се извършват в ранна пролет. Според експертите в момента стойността на ечемика също е паднала на много ниски нива и офертите са за 120-130 лв.

В Ловешка област досега са ожънати 25% от площите с пшеница, или около 40 000 декара. Средният добив от декар е 393 килограма. Началната изкупна цена е 160 лева за тон. Производителите поискаха в края на юни защитна цена от 180 лева за тон./segabg.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.