1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Италия внася по-малко свинско месо

Италия внася по-малко свинско месо

За разлика от месото, Италия е внесла 26 на сто повече живи прасета

С 5 процента по-малко свинско месо е внесла Италия през първите 9 месеца на миналата година, като количеството е достигнало 720 хиляди тона, а стойността е била  над 1 милиард евро. Въпреки това страната остава вторият най-голям вносител на свинско месо в света.

36 на сто от доставките за посочения период са били от Германия, отбелязвайки лек спад с 1 процент до 260 хиляди тона. Доста по-сериозно намаление има при вноса от Дания и Франция – минус 17 и минус 23 процента. За сметка на това Испания е увеличила износа си за Италия със 7 на сто до 112 хиляди тона. Почти на предишното ниво са останали количествата, дошли от Холандия – 108 хиляди тона.

За разлика от месото, Италия е внесла 26 на сто повече живи прасета. Броят им достига 1 милион, като най-големите доставчици са били Дания, Холандия и Испания.

Италианският експорт на прясно и замразено свинско е нараснал с 43 процента до сравнително скромните 75 хиляди тона. Те са били насочени предимно към Япония, Хон Конг, Унгария и Румъния. Експортът на прошуто е скочил с 18 на сто до 20 хиляди тона. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.