1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изчезнаха 50% от пчелните популации в САЩ

Изчезнаха 50% от пчелните популации в САЩ

Снимка:

Нормално спадът е 5-10 процента годишно

Учените и пчеларите в САЩ са озадачени от синдрома на разрушаване на пчелните колонии (CCD), който се характеризира с внезапното изчезване на работещите пчели от кошера.

Според американското министерство на земеделието, симптомите на CCD включват отсъствието или минимално присъствие на възрастни пчели, въпреки наличието на мед и незрели пчели, което предполага внезапно напускане на кошера от възрастните пчели. Във всеки случай пчелите не са намирани повече никъде другаде, те просто изчезват или умират някъде.
Обикновено изхвърлят майката и след като тя вече не е в състояние да създаде нова популация, умира.
Синдромът, който е забелязан за първи път в началото на 1970 г. значително намалява пчелните популации, а от 2006 г. изчезването им се е увеличило драстично. Сега, връщайки се към кошерите си, за да ги подготвят за пролетното опрашване, пчеларите открили, че са изчезнали поне половината от техните пчели.
Тази година е белязана с най-голяма загуба на пчелните популации, като се съобщава за най-малко 50 процента загуби на всички европейски медоносни пчели в САЩ, предава агенция КРОСС.
Нормално спадът в пчелните популации е 5-10 процента годишно. След 2006 г. тази цифра се увеличила с около една трета. За 2013 г. загубите са около 50%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.