1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изнасяме охлюви за Франция и Италия

Изнасяме охлюви за Франция и Италия

Деликатесът върви по 6,20 евро за кг на европейските борси

 

Охлюви за Италия и Франция ще изнася единствената у нас ферма за производство на мекотелите, която се намира в Добрич. Вече са сключени договори с компании от двете страни, в които има най-голям пазар за деликатеса.

Първата реколта от мекотелите ще бъде прибрана след 4 месеца, каза управителят на фермата Стойчо Стойчев. Изкупуването по цени на международната борса в град Кунео, Италия, е 6,20 евро на килограм, уточни Стойчев. У нас стоката върви по 50-60 стотинки за кг. Във Франция една порция от 12 охлюва се предлага в ресторантите на цени между 20 и 80 евро.

Фермата в Добрич беше открита по проект "Възможност за труд - сила за живот" на сдружение "Сътворение". Проектът е за 70 580 евро, като 62 170 са безвъзмездна помощ от Европейския съюз по програма ФАР, а останалите са собствени средства на сдружението. Фермата дава работа на 15 души със зрителни и слухови увреждания. Цяла година те придобиваха квалификация по олхювно фермерство.

Първите 800-1000 охлюва от породата "Хеликс Асперса Максима" са донесени от Италия. В момента те се аклиматизират за снасяне на първите яйца. Капацитетът на производство е 6 тона годишно. Извън Европа само 5 ферми в САЩ и Бразилия отглеждат охлюви. За новото култивирано производство в Добрич ще бъдат предоставени 20 декара общински терен./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.