1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Картофопроизводители подготвят протест, ако държавата не отдели средства за развитие на сектора

Картофопроизводители подготвят протест, ако държавата не отдели средства за развитие на сектора

Това заяви председателят на Асоциацията на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов

Картофопроизводители подготвят протест, ако държавата не отдели средства за развитие на сектора. Пред БНР председателят на Асоциацията на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов обясни една от причините българските картофи да са по-скъпи от вносните и каква опасност крие нелегалното внасяне на картофи.

Схемите за национално доплащане на земеделските производители тази година предстои да одобри на днешното си заседание правителството.

"Надяваме се да бъдат заделени достатъчно средства за подпомагане. Между 5 и 10 милиона ще бъдат достатъчни, за да започнем новия сезон. Знаем, че бюджетът няма да бъде достатъчен, но е добре някои нуждаещи се отрасли да бъдат подпомагани, особено зеленчуците", отбеляза Каймаканов.

Той каза още, че тази година картофопроизводителите са в колапс. "Добивите ни паднаха с 50 до 70 процента. Вместо обичайните между 150 и 200 000 тона, тази година ще подадем между 50 и 70 хиляди. Цената на картофите от чужбина идва от субсидиите, които получават колегите там и така постигат ниска себестойност. У нас тези компоненти са на много по-високи нива", допълни Каймаканов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.