1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кашкавал от селото на Дикме хит в Турция

Кашкавал от селото на Дикме хит в Турция

Мандрите в Бели извор ще атакуват и Европа с вкуснотиите си

 

Не само с член на кабинета се слави Бял извор. И в страната, и зад граница то е популярно и с продукцията на двете мандри в селото. Етикетите със звучните марки "Алада" и "Родопчанка" върху млечните вкуснотии са познати на много домакини.

"Искахме да е нещо нашенско, да говори откъде идва продуктът, затова избрахме името "Родопчанка", разказва Радой Хаджийски. Върти фирмата заедно с брат си Росен. От етикета гледа нагиздена жена в носия. Проф. Серезлиев е правил специално етнографско проучване и достигнал до типичното само за този край женско народно облекло. При братята работят над 40 души по думите на Радо. 3,6-процентовото кисело мляко, което произвеждат, изненадва с гъстотата си.

Правят още кашкавал, топено сирене, извара, които също са знайни. Строят нов цех, съобразен с евроизисква-нията В експлоатация са немски маркови машини - напълно автоматизирани, където намесата на човешкия фактор е сведена до минимум. Радо има две щерки, а Росен - двама синове. По-големите, Албена и Здравко, вече трупат знания в университети. Малките - Ема и Емо, все още "набират скорост" в училище. Вероятно някои от наследниците ще се включат да помагат в бизнеса.

Собственикът на първата частна мандра в Родопите Мохамед Банашък пък ще слави в странство кисело мляко с арония. Екзотичната вкуснотия на "Алада" най-вероятно ще се предлага в нетрадиционна двойна опаковка. "В една от чашките на пакета ще е млякото, а в другата - истинският плод арония, а не като сегашните - с есенции", издава бизнесменът. Идеята за лакомството се родила покрай програмата за алтернативно земеделие на министър Мехмед Дикме.

Банашък се надява, че хората в региона ще започнат да произвеждат арония, ягоди, малини и други алтернативни култури. Бизнесменът счита, че е хубаво производството на екзотичните плодове да се свърже с млечното производство. Идеята е на съвсем предварителен етап. Мохамед обаче се надява, че така ще се прочуе още повече регионът Неговият кашкавал "Алада" се харчи не само от Бургас до Сандански, но присъства на трапезата и на видни големци в съседна Турция, кълнат се местни гастрономи.

Преди време екстранспортният министър на съседите Неждет Мензир, чийто баща е изселник от Ардинско, опитал продукта. Бил впечатлен от измайсторената по родопска рецепта от по-миналия век вкуснотия. Щом се прибрал, го похвалил на колеги и приятели. Славата на лакомството стигнала дори до ушите на тогавашния президент Сюлейман Демирел. Разправя се, че кашкавалена пита заминала като дар за рождения ден на управника. Банашък следи новостите по преговорния процес с ЕС. Скоро започва да работи за евролиценз, за да завладее и тамошните пазари. 25 души изкарват между 200 и 400 лв. в типичното семейно предприятие. В управлението помага и синът Исар, който има висше по финанси. Банашък се надява един ден във фамилния бизнес да се включат и внуците му. Засега петимата залягат над книгите, компютрите и игрите. През лятната ваканция обаче помагат в производството. Дори най-малкият, който е едва 3-годишен, се навърта край машините и цеха за пакетиране. Попива занаята./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.